Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ingyenes szállítás 16 000 Ft-tól egész Magyarországon.
Minden héten H, K, Sze pörkölünk. A kedd estig beérkezett rendelésekre tudjuk garantálni, hogy még azon a héten kézbesítjük.
Keresés

Filter kávé készítése

Fontos, hogy pár alapvető, de kritikusan fontos dolgot tisztázzunk mielőtt kávét készítenénk.

Az első ilyen a kávé pihentetése, aminek fontosságát nem győzzük hangsúlyozni.
A frissen pörkölt kávéban nagyon sok a szén dioxid ami tompítja az ízeket és megnehezíti a helyes elkészítést is. Azt javasoljuk, hogy bontatlan zacskóban pihentesse a kávét a pörkölés dátumától számítva 7-14 napig. Az egy hét a minimum, de tapasztalataink alapján két hetes babokból sokkal finomabb italt készíthetünk, mert addigra a szén dioxid nagy része már távozott és csak az aromák maradtak. Fontos, hogy bontatlan zacskóban történjen a pihentetés, mert úgy nem juthat be oxigén, ami negatívan befolyásolhatja az ízek és aromák fejlődését.

A másik kulcsfontosságú téma a víz kávéhoz.
A filter kávék 98-99%-a víz. Nem meglepő, hogy a készítéshez használt víz meghatározó fontossággal bír a végeredmény szempontjából. Víz kávéhoz témában itt olvashat bővebben.

Most már rátérhetünk a filter kávé készítés általunk javasolt menetére. Véleményünk szerint az a legjobb, ha találunk egy eszközt ami bevált és a kívánt végeredményt kapjuk vele. Ilyen nekünk az April brewer. Az eszköz feltalálója Patrik Rolf Karlsson, aki mesterünk és mentorunk volt a kezdeti lépésekben, amikor az Awaken kávépörkölőt megalapítottuk. Az April brewer ötvözi a két legelterjedtebb ún. pour over eszköz, a Hario V60 és a Kalita pozitív tulajdonságait. Lapos az alja mint a Kalitának, ennek köszönhetően egyenletesebb kivonatolást tesz lehetővé, mint a kónikus V60, de egy nagy lyuk található az alján, ami növeli az átfolyási sebességet szemben a Kalitán találhat három apró lyukkal.

Az a tapasztalatunk, hogy az Awaken filter kávékhoz az April brewer legjobb eszköz, ezért az alap receptet is ehhez alakítottuk ki.

Eszközök amikre szükségünk lesz:
víz kávéhoz, April brewer, April, vagy Kalita papír filter, hattyúnyakú kanna, egy jó őrlő mint a Fellow Opus, precíziós 0.1g osztású mérleg, stopper, kiöntő, vagy csésze/bögre

A receptezéskor érdemes mindig egy arányból (ratio) kiindulni: a felhasznált őrölt kávé tömege aránylik az elkészítéshez felhasznált víz tömegéhez.

April brewert használva, a legfinomabb italok 1:15 - 1:17 (15-17-szer annyi vizet használjunk, mint a kávéőrlemény tömege) közötti tartományban készülnek. A kisebb arány mellett töményebb, intenzívebb italt kapunk, a nagyobb arány, pedig teás, lágy, de egyben kifinomultabb ízeket hoz magával.

Elengedhetetlen fontosságú, hogy receptezéskor a felhasznált őrlemény tömegét, az elkészült ital tömegét és az elkészítési időt is pontosan lemérjük, ezért hasznájunk 0.1g osztású precíziós mérleget és stoppert.

Alap, kiinduló recept April brewerrel készítve:

Kávéőrlemény/dózis: 12 - 13g
Víz: 200g, 95°C
Elkészítési idő: 2:30 - 3:00 perc

  1. Kezdje a készítést egy 100 grammos felöntéssel az alábbi struktúrában: az első 50 grammig körkörösen, hogy jó alaposan lefedje az összes őrleményt, majd a második 50 grammot a kávéágy közepébe öntse, de ne tartson közben szünetet. A felöntést úgy időzítse, hogy 10-15 másodpercig tartson. Mikor az első vízcseppek érintkeznek a kávéval, indítsa el a stoppert.
  2. 35-45 másodperc elteltével Ismételje meg ezt a kiöntési formát.
  3. A teljes lefolyási idő kb. 2,5 - 3 perc legyen.
Az oldal tetejére